pátek 8. listopadu 2013

Husička

Ahoj všem bačerům, kamarádům, přátelům, podporovatelům a dalším spřízněným návštěvníkům tohoto blogu. Doufám, že si velice užíváte opožděného babího léta, které si letos dalo opravdu na čas. Již se pomalu blíží velice osvědčená akce, kterou by bylo hodné opakovat. Skoro si troufám říct, že by bylo velmi příjemné z toho založit i tradici. 


Loni se nám podařilo uspořádat Svatomartinskou husičku přesně dle tradice a 11.11. jsme v neděli usedli ke slavnostní tabuli a mohli si tak dopřát kulinářské hody doprovázené lahodným mokem mladého vína z našeho regionu. Zároveň to bylo velice hezké setkání, kdy jsme se potkali v hojném počtu a mohli si hezky povykládat. Žel, některé bačery jsem od této akce třeba už ani neviděl. Doufám proto, že si i přes nasazení a zaměstnanost v jiných oblastech zkusíte třeba Tome a Pjetore, ale i kdokoli jiný udělat chvilku času. Zároveň je to i velice příjemná příležitost pro další případné zájemce jako Marty s Peťou nebo Bianu.

Díky panu Sklepmistrovi (Matěj) je akce iniciována už nyní. I vzhledem k tomu, že letos 11.11. připadá na pondělí, je zde návrh (na kterém je poměrně široká shoda), že bychom mohli danou akci uspořádat v neděli 10.11. Tedy o den dříve. 

Co domluvit?

Jelikož to bylo loni vše trochu o haluzi (husička už nám málem uletěla) a opravdu na poslední chvíli, tak letos máme šanci vše dopředu dobře promyslet a sehnat, jakož si rozdělit i úkoly. Píšu jen, co mě napadá:

Kdo zajistí husičku, jak velkou, popř. dvě? Odkud? Bio? Farmářskou? Chlazenou? Mraženou?

Kdo zajistí víno? Kolik? Jaké?

Jaký recept husičky preferujete? Co je pro něj potřeba? Jak dlouho se bude chalajka připravovat, kdo se chce na vaření podílet? Bude předkrm, zákrm...?

Jaký formát akce si představujete? Kde má akce proběhnout? Jaké budou doprovodné fahy?

Prosím reagujte a projevujte se. Díky

12 komentářů:

Verča řekl(a)...

Tento nápad velice podporujeme oba dva. Termín 10.11. neděle, se nám taktéž hodí.

Kde: navrhujeme Pejškov, je tam místa a haluzek a hlavně příroda a barev plno.

Husička: loňský recept, který zrekonstruovala Dudafamilia byl více než povedený, proto navrhujeme zachovat jej.

Vínko: navrhujeme mladé, jemné, nejlépe červené k husičce.

Zelíčko: na to je expert Matěj s Míšou.

Knedlíky: připravíme dvojího druhu, trojího druhu, jak bude libo a vezmeme si je do foroty.

Zákusek: asi nejradši bychom byli, kdyby Boleček postavil nějákou pořádnou střechu, nejlépe z pořádných pevných tašek.

Tak ať se paří a smaží!

Matěj řekl(a)...

Ahoj,
taktéž podporujeme termín 10.11.

Kde: Pejškovský vzduch mi k husičce ladí nejvíc

Vínko: mladé, avšak jakýchkoliv barev, chutí a odrůd

Zelíčko: rád zajistím uvařím, ochutím a podám :-)

Zákusek: Taky bych se rád schoval pod nějakou STŘECHU

Babímu létu třikrát zdar!

Verča řekl(a)...

Máme společný dotaz pro všechny, kdo uvažují o své účasti na husičce:
Kdy plánujete návrat domů? Večer po husičce nebo až ráno po druhé husičce? Bere někdo auto (kromě pána lesů a potoků Doudíka)? A kdy plánuje potenciální řidič návrat. měl by místa?
Díky za fahu.

Majk řekl(a)...

Já potřebuju být v pondělí před sedmou ráno v Bohunicích :)

Jan Duda řekl(a)...

Ok, Pejškov bude k dané příležitosti fajn.
Husička bude připravena na recept slowcook all night long s napařenými jablíčky. Prosím jen o upřesnění, kdyby někdo nepařil, aby nám ta husička množstevně vyšla. Minule to bylo myslím akorát.
Vínko budeme očekávat od Matěje kelmaistra, knedlíčky od Pepíků a Bolíkova střecha by byl boost hodný završení této kulinářské akce.
Jinak co se týče dopravy zpět z pařebu, preferuji až ráno, neb je hezké si to užít, vychutnat vínečko a nemuset večer někam pařit. Proto pojedu klidně ráno brzo. Naše skvěloauto má mimo řidiče další 4 místa k jízdě. Cílová stanice jest někde v okolí PrF.

Jan Duda řekl(a)...

Husokachna bio, 4-5 Kg, Borač. Bude čerstvě napařená. V této chvíli ještě kotlí.
Jinak doprava do Brniska s Dodocar je v pondělí 11.11. ohrožena pro jiné akce. Postupem času upřesním.

Marty řekl(a)...

Husičku podpoříme i s peťou, akorát musím kvůli kapele být doma už v podvečer :/

Verča řekl(a)...

Pokud tedy moje kalkulačka dobře počítá, bude na pařaji 12 lidí.
Tj. Dudo family -nyní čítající 4 členy (zatím ;-), dále M&M, Veve a Pepe, BoBo, Majki, Marty a Peťa.
Jen pro info aby kažký z kuchtičů věděl kolik čeho napařiti.

Pepek Čajovarný řekl(a)...

Dovolil jsem si posunout Husičku vzhůru.

Z pozice Debt Enforcera doporučuji uschovat doklady od všech napařených haluzek. Po akci proběhne vyúčtování v podobném formátu jako v loňském ročníku.

Poslední možnost požádat o extra knedlíček je tu! Pokud vás žhaví nějaký konkrétní druh knedlí, ozvěte se.

pannenka řekl(a)...

Up to date: Zítra se začíná v pravé poledne velkolepě chalat! Těšíme se na vás na neurčitých souřadnicích- http://www.youtube.com/watch?v=JLNvVh6Fg70

Majk řekl(a)...

Husička, zelíčko, knedlíčky, předkrmy, zákrmy, dokrmy, nákrmy, střecha,... báječné. Příští rok se jen před akcí trochu líp vyspím :D
Je fajn se potkat v takovém počtu a nepracovat :D

Jo a dal bych si ještě střechu. Platí furt ta výzva za pět dílků?

Jan Duda řekl(a)...

Pět dílků tam pořád je..