čtvrtek 18. března 2010

Jeden Svět - výběr z filmů

Následuje výběr filmů podle toho, jak na ně jdeme my s pannenkou, nebo aspoň já, tj. ty, které považujeme za dobré a kvalitní a navzájem se dají časově zvládat:


Po 22.3. 20:30 DHNP

Zprostředkovatel

84 min., Ian Olds, USA 2009
Napínavý snímek nás zavede přímo do první linie válečné žurnalistiky. Hlavní postavou je mladý novinář Ajmal Naqshbandi, nejlepší afghánský „fixer“ – člověk, který dokáže zahraničním novinářům zprostředkovat rozhovory s bojovníky Tálibánu. Ten je ale společně s italským reportérem fundamentalistickým hnutím zajat a po několika dnech popraven. Americký novinář a bývalý Ajmalův spolupracovník Christian Parenti pátrá po důvodech, proč byl ze zajetí vykoupen jen italský reportér, a zároveň nás nechává nahlédnout do každodenního drsného života válkou zmítané země.
 Po filmu je debata s Petrou Procházkovou.

Út 23.3. 17:30 Bakala

Kimčongílie

75 min., NC Heiken, Korea 2009
V Severní Koreji, nejizolovanější zemi světa, stačí k uvěznění v koncentračním táboře zmačkat noviny, na nichž je vyobrazen otec zakladatel Kim Ir-sen nebo jeho syn Kim Čong-il. Díky hrstce těch, kterým se z vězení podaří utéct, se svět dozvídá o hrůzné podobě života v komunistickém režimu. Jejich alarmující svědectví ve filmu výmluvně kontrastují s propagandistickými televizními pořady ilustrujícími obludné rozměry Kim Čong-ilova kultu.

St 24.3. 19:30 Bakala 

Země snů

57 min., Martin Ryšavý, ČR 2009
Než uvěřili agentuře slibující pohádkové výdělky v zaslíbené zemi jménem Česko, žili na vietnamském venkově sice chudě, ale relativně spokojeně. Kvůli půjčce na letenku a pracovní vízum zastavili jejich příbuzní veškerý majetek. V „ráji“ je však čekalo rozčarování – nevyhovující ubytování a nízké platy, a i o ty je připravila hospodářská krize. Úroky u vietnamské banky hrozivě narůstají, rodina čeká na peníze a návrat do vlasti se za této situace jeví jako noční můra.

Čt 25.3. 17:30 Bakala

Chci být Někdo

58 min., Marije Meerman, Nizozemí 2008
Pětice studentů elitní střední školy v čínském velkoměstě Čonking má před sebou závěrečné zkoušky, které rozhodnou, zda se jim podaří dostat se na jednu ze dvou nejprestižnějších univerzit v zemi. Při nich může uspět jen zlomek uchazečů, výuka v čonkingské škole proto začíná v sedm hodin ráno a končí v půl jedenácté večer, od pondělí do soboty. Pro studenty pocházející z chudého venkova je však úmorné studium jednou z mála možností postupu na sociálním žebříčku...

Pá  26.3. 17:30 Bakala
Anna v přední linii

78 min., Mascha Novikova, Nizozemí 2008,
Anna Politkovská, ruská novinářka týdeníku Novaja gazeta, jež se nebála otevřeně kritizovat ruskou vládu za její postup ve válce v Čečensku, byla 7. října 2007 zavražděna. Neznámý vrah čtyřmi výstřely ukončil život ženy, která znamenala pro mnoho lidí naději, že páchané zločiny nebudou přehlíženy a zapomenuty. Režisérka Máša Novikovová natáčela Politkovskou pravidelně od roku 2000, stejně jako její kolegy a přátele. Během opakovaných cest do Čečenska a rozhovorů v Moskvě, Beslanu a na dalších místech Ruské federace vznikla unikátní výpověď o nesmyslném konfliktu a osobní statečnosti ženy, která se nebála říkat pravdu.

20:00 Trojka 

Zemřít ukamenováním

73 min., Farid Haerinejad – Mohammad Reza Kazemi, Írán – Nizozemí 2009
Advokátka Šadi Sadrová se snaží pomáhat těm, které byly odsouzeny k trestu smrti ukamenováním. Jejich práce je však obtížná, neboť íránská vláda se snaží vše ututlat vzhledem ke kritice, kterou ji zahrnují mezinárodní organizace. Dokument vypráví příběh žen, které díky Šadi unikly ukamenování za „provinění“ sexuálním stykem s příbuzným, cizoložstvím a zabitím: Lejlu znásilnil bratr, Parissu prodával manžel a Nazanin bránila sebe a svou neteř při pokusu o znásilnění. Změnit zavedenou praxi není snadné, ale íránské ženy se nevzdávají, byť pro ně samé znamená veřejná obhajoba ženských práv obrovské riziko.


So 27.3. 19:00 Art 



Deset podmínek lásky

53 min., Jeff Daniels, Austrálie 2009
Hlavní postavou časosběrného dokumentu je třiašedesátiletá aktivistka a prezidentka Světového ujgurského kongresu Rebija Kadírová. V polovině 90. let pracovala jako vládní poradkyně a byla sedmým nejbohatším člověkem v Číně. V nemilost upadla poté, co otevřeně kritizovala čínskou politiku v její rodné provincii Sin-ťiang neboli Východním Turkestánu, který Číňané okupují od roku 1949. Po šesti letech vězení byla na nátlak humanitárních organizací propuštěna a odjela do USA. Tady pokračovala v kritice Číny za porušování lidských práv Ujgurů, kvůli čemuž byly záhy uvězněny dvě z jejích dětí a ona sama se stala obětí pokusu o atentát.

Ne 28.3. 17:30 Bakala
Občan Havel – Kandidát, Dusno, Krize, Odcházení

4x56 min., Pavel Koutecký – Miroslav Janek, ČR 2009
Vytvořit čtyřhodinovou verzi dokumentu pro televizi byl původní nápad režiséra Pavla Kouteckého, avšak po jeho tragické smrti se tohoto úkolu ujal režisér Miroslav Janek. V jednotlivých dílech se seznámíme s řadou zajímavých zákulisních scén, které se do filmu Občan Havel nevešly; ať už jde o Havlovy cesty po světě i po Česku, krizi České televize, pražské zasedání MMF, summit NATO či neformální setkání disidentů pozvaných Havlem na šneky. Velký prostor má ve snímku také dobové televizní zpravodajství, které ukazuje vývoj České republiky během Havlova prezidentského období.

Po 29.3. 19:30 Bakala
 
Auto*Mat

90 min., Martin Mareček, ČR 2009
Cyklojízdy jsou nejviditelnějšími a nejpopulárnějšími akcemi iniciativy Auto*mat, kterou spoluzakládal Martin Mareček, režisér tohoto neotřele natočeného dokumentu. Snímek přibližuje občanskou iniciativu, která bojuje proti nadvládě aut nad chodci v hlavním městě a zasazuje se za usnadnění pohybu chodců a cyklistů po Praze. Její členy kamera zastihuje během „lobbingu" na pražském magistrátu, který je jejich počínání stále méně nakloněn, i uprostřed magistrály, kde se odehrává aktivistický happening. Auto*mat je hravý a silně osobně laděný film o lidech, kteří „ráno vstali a rozhodli se změnit svoje město".

Út 30.3. 17:30 Bakala
Sirotci z Rangúnu

45 min., Siobhan Sinnerton – Evans Williams – Jeremy Williams, Barma – Velká Británie 2009
Roku 2008 se nad Barmou přehnal cyklon Nargis, který za sebou zanechal přes 150 000 obětí. Desítky tisíc dětí ztratily ze dne na den domov i rodiče. Jedním z nich je i desetiletý Ye Pyint, který se nyní sám stará o svou šestiletou sestru a tříletého bratra. Vládnoucí vojenská junta dlouho odmítala zahraniční pomoc z obavy, že by přítomnost cizinců oslabila její moc. I přes hrozící nebezpečí dlouholetého žaláře přináší dvojice reportérů unikátní zprávu o životě v jednom z nejbrutálnějších režimů současnosti, který svým obyvatelům ani rok od přírodní katastrofy není ochoten pomoci.






9 komentářů:

Pepek Čajovarný řekl(a)...

Díky za tipy.

Víte něco o možnosti vypůjčit si filmek domů? Slyšel jsem o tom jen částečné informace... Bude to reálné?

Jan Duda řekl(a)...

Ej tak i to bude možný, ale jen na některý filmy, který budou nejúpěšnější, tak tam nahodí ČvT práva na volné šíření, takže zas taková vostrost to není. Jinak z domu se dají omrknout filmy z polsedních ročníků do konce března.

Anonymní řekl(a)...

Velice rád se zúčastním této akce a nabačám si to s vámi.


Jakmile se dohodneme na nějakým konkrétním filmu, tak povalám s vámi, pokud to jen trošku půjde.

:)

Pepek Čajovarný řekl(a)...

No nechci do toho nějak pařit, ale dle mého fahu je část BK již domluvena na těchto filmech, v tyto promítací časy.

Jan Duda řekl(a)...

Jojo, na všech výše uvedených filmech se můžete potkat se mnou a mimojiné na některých zvláště vypečených i s Pannenkou;-)

Anonymní řekl(a)...

Inu já bych si napařil tento čtvrtek 25. března.

Doudíku i vy ostatní, kdo si to uvažujete taky zkouknout, můžeme napapřit nějakou bližší domlouvačku?

Ej Ej :)

Klidně bych potom i navrhoval nakotlit malou kecačku na tyto témata, což? :)

Jan Duda řekl(a)...

Tak já jsem pro dát si to ve čtvrtek od čtverky s kecačkou i o larpůjovi někde v čajovnici, a pak jít na půl šestou na film. Lidskoprávní kecačku si rád dám kdykoli moc rád...

Anonymní řekl(a)...

Inu perfektní. Ve čtvrtek končim sice ve tři, ale ještě si můžu opařit pár věcí ve městě.

A kde napaříme sraz? Dáme to přímo v čajovnici nebo ohaluzíme někde třeba ba čáře?

Jan Duda řekl(a)...

Inu, kdekoliv...Třeba na Čáře.